Cum să distingi răceala de alergie: semne distinctive

Cu toții am trecut prin momente când am simțit că avem nasul înfundat, strănutăm sau avem ochii roșii și iritați. Aceste simptome pot fi cauzate de mai multe afecțiuni, dar cele mai frecvente sunt răceala și alergiile. Deoarece simptomele pot fi asemănătoare, este important să știm cum să facem distincția între ele, deoarece tratamentul și abordarea pot fi diferite. În acest articol, vom explora semnele distinctive ale răcelii și alergiilor, pentru a putea face diferența între aceste două afecțiuni comune.

Răceala comună

Răceala comună, cunoscută și sub denumirea de infecție virală a căilor respiratorii superioare, este o afecțiune frecventă, cauzată de diverse tipuri de virusuri, cum ar fi rinovirusul. Această afecțiune este contagioasă și poate fi transmisă prin picăturile din aer sau prin contact direct cu o persoană infectată. Răceala afectează de obicei nasul, gâtul și plămânii și, în general, durează de la câteva zile până la o săptămână.

Semne distinctive ale răcelii:

  1. Evoluție în timp: Simptomele răcelii apar treptat și se înrăutățesc în primele zile. De obicei, ele încep cu o senzație de mâncărime sau iritație în gât, urmate de nas înfundat, strănuturi și secreții nazale abundente.
  2. Durata simptomelor: Deși simptomele pot varia de la o persoană la alta, în general, răceala comună durează de la câteva zile până la o săptămână sau chiar mai mult. Simptomele sunt cel mai severe în primele zile și apoi încep să se amelioreze treptat.
  3. Febra: Răceala comună poate fi însoțită de o ușoară creștere a temperaturii corpului, dar febra este mai puțin comună și, de obicei, nu depășește 38,5 grade Celsius.
  4. Sputa: În cazul răcelii, sputa (flegma) produsă este, de obicei, transparentă sau albă și poate fi mai groasă în primele zile ale afecțiunii.

Alergiile

Alergiile sunt răspunsuri anormale ale sistemului imunitar la substanțe inofensive, cum ar fi polenul, acarienii, părul de animale sau mucegaiul. Când o persoană alergică vine în contact cu aceste alergeni, sistemul imunitar eliberează histamină și alte substanțe chimice, care provoacă simptomele alergiilor.

Semne distinctive ale alergiilor:

  1. Evoluție rapidă: Simptomele alergiilor pot apărea rapid, la scurt timp după expunerea la alergen. De obicei, ele apar imediat sau în decurs de câteva minute până la o oră de la contactul cu alergenul.
  2. Durată prelungită: Alergiile se pot manifesta pe tot parcursul anului (alergii perene) sau doar în anumite perioade ale anului (alergii sezoniere). În cazul alergiilor sezoniere, simptomele pot persista pe parcursul sezonului specific pentru alergenul respectiv.
  3. Strănuturi repetate: Strănuturile repetate sunt un semn comun al alergiilor, deoarece sistemul imunitar încearcă să elimine alergenul din organism.
  4. Mâncărime și roșeață a ochilor: Ochii roșii, mâncărimea și umflarea pleoapelor sunt semne distinctive ale alergiilor oculare, numite conjunctivită alergică.
  5. Sputa apoasă: În cazul alergiilor, sputa poate fi clară și apoasă, în special în cazul alergiilor respiratorii, cum ar fi febra fânului.

Este important să fim atenți la semnele distinctive ale răcelii și alergiilor pentru a putea face distincția între cele două afecțiuni. Răceala comună apare de obicei treptat, durează câteva zile până la o săptămână și este însoțită rar de febră.

În schimb, alergiile apar rapid, pot dura pe tot parcursul anului sau doar în anumite perioade și pot fi însoțite de strănuturi repetate, mâncărime și roșeață a ochilor, vezi și pe Adi sfaturi utile despre subiecte interesante pentru viața noastră frumoasă. Dacă ai îndoieli sau simptome severe, consultă un medic pentru a primi un diagnostic corect și un tratament adecvat pentru situația ta specifică.

Reply